Choklad -och kastanjetårta

6

Du behöver

  • 115 g osaltat smör, plus extra till formen
  • 3 msk vetemjöl, plus extra till formen
  • 115 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 4 stora ägg, separerade
  • 300 g konserverad, sötad kastanjepuré
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm vinsten (eller 0.5 tsk pressad citronsaft)
  • 4 msk strösocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och mjöla en tårtform (20 cm i diameter). Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Tillsätt smöret och ställ skålen ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Rör om då och då tills allt har smält. Var försiktig med värmen.
  2. Sikta ner mjölet i en skål, tilsätt äggulorna, kastanjepuré och vaniljsocker och vispa ihop. Rör ner chokladblandningen.
  3. Vispa äggvitor och vinsten till ett skum och vispa sedan ner sockret, lite i taget. Vispa inte alltför mycket. Vänd först ner en fjärdedel av äggvitorna i chokladsmeten och vänd sedan försiktigt ner resten.
  4. Häll smeten i formen, jämna till och grädda i 40-45 minuter. Stick ner en provsticka i mitten för att seom kakan är klar. Den ska vara fuktig men inte klibbig.
  5. Låt den stå och svalna i formen på galler. Den ska ha jäst upp och sedan sjunkit ner något i mitten.
  6. När tårtan är kall vänder man ut den ur formen och pudrar med florsocker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept