Hjärtformade småkakor

Hjärtformade småkakor
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Hjärtformade småkakor

Av: Ursula Ferrigno

6 ingredienser

45 min

Spröda och goda små hjärtformade kakor att servera till kaffet!

Ingredienser

  • 125 g osaltat smör, plus lite extra till plåtarna
  • 1,65 dl strösocker, plus lite extra att strö över kakorna
  • 1 äggula, uppvispad
  • 3,75 dl italienskt 00-mjöl (eller vanligt vetemjöl)
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 äggvita, lätt ihopvispad med 1 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj två plåtar.
  2. Tvätta citronen i varmt vatten och riv sedan det yttersta skiktet av skalet fint.
  3. Vispa smör och socker tills det blir poröst. Tillsätt äggula och vispa ordentligt. Blanda sedan ner mjöl och citronskal.
  4. Knåda lätt och forma degen till en boll. Slå in den i plastfolie och låt den stå i kylskåpet en stund, cirka 15 minuter, för att bli hårdare och därmed lättare att kavla.
  5. Dela degen i två delar och arbeta med den ena hälften åt gången. Låt den andra ligga kvar i kylskåpet undertiden.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 0,5 centimeter tjock platta. Ta ut hjärtformade kakor med en form. Pensla bort överflödigt mjöl från kakorna.
  7. Lägg kakorna en bit ifrån varandra på plåten och pensla med uppvispad äggvita och vatten. Strö över lite socker.
  8. Grädda kakorna 15 minuter i ugnen tills de blivit ljusbruna. Ta dem från plåten och låt dem kallna på galler.