Mustig musselsoppa

Mustig musselsoppa
Foto: Tv4

Mustig musselsoppa

Av: Urban - Uddevalla

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Cozze alla Mare Nostrum, mustig musselsoppa med smak av tomat och bladpersilja.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Till detta kan man servera spännande öl som Leffe Blonde, ett mustigt vitt vin eller ett strävt rödvin, t.ex. Terra Noble Reserva Pinot Noir (Best nr. 473494-01)

Ingredienser

portioner
  • 2-3 gula lökar
  • 2-3 lagerblad
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • timjan
  • 2-3 msk rörsocker
  • 2-4 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 förp smakrika hela tomater
  • 5-10 färska cocktailtomater
  • ett knippe bladpersilja
  • 20 blåmusslor
  • 30-40 vongolemusslor (kan vara svårt att få tag på, kompensera i så fall med blåmusslor)

Gör så här

  1. Grovhacka lökarna och fräs dem mjuka. Smula samtidigt i lagerbladen tillsammans med råsockret. Häll på vin. (Börja med mindre mängd, ca 2 dl) det går att hälla i mer vid avsmakning. Låt det koka ihop.
  2. Häll i burkarna med tomatkross samt hela tomater samt de färska tomaterna. Grovhacka/klipp till ett rejält knippe bladpersilja. Salta samt peppra.
  3. Låt detta koka samman några minuter, sänk till lägsta värmen och låt det stå. Gärna någon timme eller två (man kan med fördel förebereda varmrätten så här långt dagen innan gästerna kommer).
  4. Blåmusslorna samt vongolemusslorna förbereds genom noggrann tvättning och skrubbning så att eventuell "skägg" avlägsnas. Släng alla trasiga och öppna musslor.
  5. Koka upp vatten med lite olivolja samt vitt vin (2-3 dl). Lägg i de rena musslorna, koka upp under lock ca 5 minuter. De som inte öppnat sig kastas.
  6. Under tiden som musslorna kokas värms tomatmixen upp och avsmakas med eventuellt mer vin, salt, peppar samt lite mer fräsch bladpersilja.
  7. Vänd ner de utvalda musslorna i tomatmixen och vänd runt så att musslornas innanmäte färgas samt får in persilja lök tomat i sig. Servera varmt, montera några helt nya glada gröna kvistar bladpersilja på toppen.