Uppochnervänd björnbärstårta

Du behöver

  • ca 5 dl björnbär
  • 220 g vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1,25 tsk bakpulver
  • 0,13 tsk salt
  • 2 ägg, rumstempererade
  • 275 g socker
  • 113 g smör
  • 0,5 vaniljstång, urskrapad
  • 1,1 dl mjölk

Montering

  • grädde, vispad
  • blommor
  • bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra två formar i storlek 15 cm i diameter. Täck botten med bakplåtspapper som även det ska smöras. Täck hela insidan med vetemjöl och slå ut det överblivna mjölet.
  3. Täck bottnarna med ett jämnt laget av björnbär. Frysta bär går bra med då är det klokt att låta dom tina innan och rinna av på lite hushållspapper så att bären inte blir för blöta när tårtan gräddas.
  4. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Ställ åt sidan.
  5. I en bunke, vispa smör och socker poröst i ca 2 min tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa hårt i ca 1 min för varje ägg. Här ska smeden bli tjock och krämig. Tillsätt vaniljen.
  6. Sänk hastigheten på vispen till låg/medium. Addera 1/3 av mjölblandningen och låt det knappt inkorporeras i smeten. Tillsätt 1/3 av mjölken.
  7. Upprepa detta ytterligare två gånger tills att de torra ingredienserna och mjölken har blandats i smeten. Övervispa inte. Var noga med att skrapa bunken emellan åt så att allt mjöl blandas ordentligt med smeten.
  8. Fördela smeten mellan de formarna ovanpå björnbären och jämna ut toppen så att ytan är platt.
  9. Grädde i mitten av ugnen i ca 25 min eller tills att en tandpetare som sticks ner i tårtan är ren och ingen smet fastnar.
  10. Låt svalna i formarna i ca 20 min innan du försiktigt vänder ut tårtorna. Låt kallna helt innan du tar bort bakplåtspapperet.
  11. Lägg ut ett tunt lager vispad grädde ovanpå den ena botten (björnbären upp). Lägg sedan på den andra botten ovanpå grädden (även här björnbären upp). Lägg ett tunt lager grädde på toppen. Dekorera med bär, blommor osv.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept