Smält herrgårdsost som serveras med toppmurklor, rostad surdeg, maskros och ramslök

Smält herrgårdsost som serveras med toppmurklor, rostad surdeg, maskros och ramslök
Foto: TV4
6

Du behöver

Herrgårdskräm:

  • 300 g Extra lagrad herrgårdsost
  • 1,5 msk vatten

Rostad surdeg:

  • 150 g Levain bröd
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • salt

Torkade oliver:

  • 120 g Nice oliver

Toppmurklor:

  • 6 st stora toppmurklor
  • smör
  • salt
  • peppar

Ramslöksskum:

  • 2 dl mjölk
  • 5 blad ramslök
  • salt

Servering:

  • Späda maskrosblad
  • ruccola
  • färsk oregano
  • Banyulvinäger
  • kallpressad rapsolja

Gör så här

  1. Herrgårdskräm: Smält osten tillsammans med vatten i en liten bunke över vattenbad.
  2. Mixa slät med stavmixer precis innan servering.
  3. Rostad surdeg: Kantskär brödet och skär det i mycket små tärningar.
  4. Stek eller rosta i ugnen med rapsolja och lite salt.
  5. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Torkade oliver: Kärna ur oliverna och lägg dem på en plåt. Låt torka i ugnen på 100 grader ca två timmar.
  7. Toppmurklor: Blötlägg torkade murklor och blanchera tre gånger i vatten. Kyl ner och skölj noga för att få bort allt grus.
  8. Skiva murklorna i tunna skivor och stek i smör precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.
  9. Ramslöksskum: Koka upp mjölken och slå den över ramslöken. Smaka av med salt.
  10. Låt stå och dra ett par timmar.
  11. Sila bort ramslöken.
  12. Värm upp mjölken och mixa till ett fluffigt skum precis innan servering.
  13. Servering: Värm 6 djupa tallrikar ordentligt.
  14. Lägg ostkrämen i botten och arrangera krutonger, oliver, murklor och ramslöksskum ovanpå.
  15. Dekorera med maskros, ruccola och oregano.
  16. Avsluta med att droppa över rapsolja och banyulvinäger.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept