Lammköttbullar med chevrésås och färsk timjan

5

Du behöver

  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 äggula
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 600 g lammfärs
  • salt och peppar
  • Chevrésås
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 150 g chevré
  • 1 grönsaks -eller köttbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 1 msk lingonsylt, gärna utan de hela lingonen
  • salt och peppar
  • 1 kruka färsk till servering

Gör så här

  1. Ströbrödet i en bunke och slå över grädden. Låt det svälla och tillsätt äggulan. Riv rödlöken grovt på ett rivjärn och finhacka vitlöken. Rör ner rödlök, vitlök och lammfärs i bunken. Blanda till en slät färs och krydda med salt och peppar. Forma färsen till fina köttbullar och stek dem tills de fått lagom mycket färg. De behöver inte bli genomstekta. Stek gärna köttbullarna i omgångar och häll över dem i en traktörpanna allteftersom de blir klara.
  2. Diska inte ur stekpannan efteråt. Den ska användas till såsen. Slå grädden direkt i den använda stekpannan och smula ner chévre och buljongtärning. Vispa runt ordentligt och låt såsen bli ordentligt varm utan att koka, annars är det risk att den blir grynig. Tillsätt oja och lingonsylt och smaka av med salt och peppar. Häll sedan såsen över köttbullarna och låt dem småputtra på låg värme i såsen i 10-15 minuter.
  3. Serrvera gärna köttbullarna direkt ur pannan och strö över rikligt med färsk timjan. Ät dem med ett att potatismos (se recept sidan 31) och rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept