Kolatårta med dadlar

10

Du behöver

  • 250 g urkärnade dadlar
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 125 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl grädde
  • 2,5 dl råsocker
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form led löstagbar kant, minst 20 centimeter i diameter. Lägg dadlarna i en skål och häll över det kokande vattnet och bikarbonaten och låt stå i 5 minuter tills dadlarna mjuknat.
  2. Vänd ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör samman smör och socker för sig. Knäck i äggen i smöret och sockret ett i taget och vispa till en fluffig smet. Rör ner mjölblandningen och därefter dadelblandningen med vattnet. Tillsätt vaniljockret, blanda om och häll ner smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Koka ihop grädde och råsocker och vispa hela iden. Klicka ner smöret och låt kolasåsen sjuda i 3 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lösgör den ur formen och gör små hål med en gaffel i kakans ovansida. Häll cirka i 1 dl av kolasåsen över kakan så att såsen rinner ner i de små hålen. Servera resten av såsen vid sidan av. Dekorera evenuellt med några extra dadlar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept