Kryddstekt oxfilé med vintergrönt, vinägersky och äpple- och selleripuré

1h 10 min
4
1h 10 min
4

Du behöver

  • 800 g oxfilé i bit
  • bindgarn
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • smör till stekning

Vintergrönt:

  • 8 st morötter i olika färger, skalade, nedskurna och kokta
  • 12 st röda steklökar, kokta
  • 10 st brysselkål, plockade blad och kokta
  • 1 dl frysta soyabönor, plockade och skalfria

Äpple- och selleripuré

  • 200 g skalad rotselleri, nedskuren
  • 1 st äpple, skalad och nedskuret
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 3 msk crême fraìche
  • salt

Kryddblandning:

  • 2 st vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • 1 msk gula senapsfrön, stötta
  • 1 msk fänkålsfrön, stötta
  • 10 st kryddpepparkorn, krossade
  • 10 st svartpepparkorn, krossade
  • 2 st lagerblad, krossade
  • några kvistar färsk timjan

Vinägersky:

  • 2 dl kraftig kalvfond
  • 3 msk lagrad cabernet sauvignon vinäger
  • 1 nypa strösocker
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda samtliga indredienser till kryddblandningen. Bind upp köttet och pensla på olivolja.
  2. Strö på kryddblandningen och salt. Bryn i smör tills den fått fin färg. Stek klart i ugn tills 54 grader innertemperatur. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp.
  3. Koka selleri och äpple i mjölk och grädde tills de är mjuka. Ta upp selleri och äpple och mixa med creme fraiche till slät puré. Späd eventuellt med lite av gräddmjölken. Smaka av med salt.
  4. Koka ihop kalvbuljong med vinäger och smaka av med salt, socker och peppar. avsluta med att vispa i smöret. Red eventuellt med lite maizenamjöl utrört i lite vatten.
  5. Värm grönsakerna i lite vatten med smör och servera till kött, puré och vinägersky.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept