Fiskgryta med vårkänsla

Fiskgryta med vårkänsla
Foto: Martin Skredsvik

Grytor förknippas kanske oftare med höst- och vintermat. Men det här är en variant som riktigt frossar i vårprimörer. /Anna & Ulrika

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Läs mer om kokboken

Mat i blomstertid

.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida

.

5 augusti 2010
Visa mer

Du behöver

  • 4-6 st små färskpotatisar
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chilifrukt
  • 1 knippe salladslök eller 2 färska knipplökar
  • 4-5 st små färska morötter
  • 6 dl vatten
  • 2,5 dl Kelda kokos (annan kokosmjölk går bra om man vill ha en starkare kokossmak alt blanda kokosmjölk med vanlig mjölk)
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 100 g sugar snaps eller sockerärter
  • 2 dl vitt vin
  • 1 knippe rädisor
  • 400–500 g laxfilé
  • 400 g jätteräkor eller vanliga, färska räkor

Eventuell redning

  • 1-2 msk maizena (majsstärkelse)
  • 1-2 msk vatten
  • färsk bladpersilja
  • olivolja till stekning
  • salt

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i en kastrull.
  2. Finhacka vitlök och chilifrukt och fräs i lite olivolja i en annan kastrull.
  3. Blanda ner fint skuren lök och delade morötter och låt dem fräsa med utan att ta färg.
  4. Slå i vatten och kokosmjölk, smula ner buljongtärningen och låt sjuda i 5–7 minuter.
  5. Lägg i sugar snaps eller sockerärtor efter cirka 2 minuter.
  6. Häll på vitt vin och lägg i delade rädisor och laxen skuren i lagom stora bitar.
  7. Låt sjuda ytterligare 2 minuter.
  8. Tillsätt de skalade räkorna och låt allt bli varmt.
  9. Smaka av med salt och red eventuellt såsen med maizenamjöl utrört i vatten för att få den tjockare.
  10. Lägg i potatisen vid servering.
  11. Avsluta med att strö över färsk bladpersilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept