Citrontarte med färska jordgubbar

Du behöver

  • 200 gr vetemjöl
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa bakpulver
  • 2 st äggulor
  • 2 msk mjölk
  • -----------------------
  • Skal av 3 citroner
  • 200 gr citronsaft
  • 200 gr socker
  • 140 gr smör
  • 400 gr ägg
  • 2 blad gelatin

Gör så här

  1. Mördegsbotten:
  2. Sikta mjölet på bakbänken , forma till en ring lägg det rumsvarma smöret samt bakpulver, socker & salt i mitten.
  3. Nyp samman till en smulig deg & tillsätt gulor samt mjölken arbeta ihop till en smidig deg forma till en platt degklump slå in den i plastfolie & låt vila i kylskåpet ca 1 timme. Smöra en form (gärna med löstagbara kanter ) & mjöla fodra sedan formen med degen & låt vila ytterligare minst ½ i kyl så håller sig kanterna uppe vid gräddning.
  4. Nagga botten innan gräddning så den ej sväller upp. Grädda i 180 grader tills den är gyllenbrun och torr.
  5. Fyllningen:
  6. Riv skalet av 3 citroner pressa saften, koka upp saften ,skalet socker & smör, lägg gelatinet i kallt vatten. När citronblandningen kokat upp slås äggen ner vispa blandningen hela tiden så det ej blir klumpar när termometern visar 85 grader (eller vid första bubblan ) .Ta av spisen sila ner i kall bunke tillsätt dom nu mjuka gelatinbladen, låt svalna något fyll sedan i det färdiggräddade pajskalet och ställ kallt gärna över natten.
  7. Dela jordgubbarna i mindre bitar strö över lite socker & pressa ½ lime över hacka eventuellt några blad citronmeliss blanda runt låt vila.
  8. För eventuell extra effekt kan tarten brännas av med råsocker, strö då över ett tunt lager råsocker på toppen och bränn av till en knäckig yta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept