Thailändsk räk- och fiskgryta

Thailändsk räk- och fiskgryta
Foto: Malte Danielsson
Ulrika Davidsson porträtt
Ulrika Davidsson porträtt

Thailändsk räk- och fiskgryta

15 ingredienser

En nyttig, bra och lättlagad middag i form av en gryta med fisk och räkor.

I samma program presenterade Ulrika även en

Bondsoppa med kyckling och fläsk

.

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 2 salladslökar (eller en bit purjolök)
  • 1 citrongräs
  • 2 msk färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk solrosolja
  • 1 förp kokosmjölk
  • 5 dl fiskbuljong
  • 300 g laxfilé
  • 1 limefrukt, saften
  • 100 g sockerärtor
  • 200 g skalade räkor
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Serveras med

  • basmatiris (eller råris)

Gör så här

  1. Skala och strimla moroten och löken.
  2. Ta bort den träiga delen av citrongräset och finhacka resten.
  3. Riv ingefära och vitlök.
  4. Hetta upp en gryta med lite solrosolja och fräs grönsakerna tillsammans med citrongräs, ingefära och vitlök i någon minut.
  5. Häll på kokosmjölk och buljong.
  6. Skär laxen i små kuber och tillsätt i grytan tillsammans med pressad lime.
  7. Låt sjuda i 5 minuter.
  8. Lägg i räkor och sockerärtor och smaka av med salt och peppar.
  9. Servera som en soppa eller som en gryta tillsammans med basmatiris eller råris.