Krämig musselsoppa

Krämig musselsoppa
Foto: Malte Danielsson
Från GI Gourmet

En krämig soppa och rikligt med musslor. Servera de små sesamstekta fetaostspetten till så blir det en extra smakupplevelse. /Ulrika & Ola

Soppan går utmärkt att förbereda och bara värma på före servering. Spara då musslorna och lägg i dem först då soppan ska serveras.

21 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 150 g fetaost
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk olivolja
  • 4 st spett
  • 1 kg blåmusslor
  • 5 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st liten fänkål
  • lite smör
  • 3 dl vitt vin
  • 3 msk fiskfond
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 2 burkar konserverade musslor
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Ostspett
    Börja med att göra ostspetten. Skär fetaosten i tärningar och rulla dem i sesamfrön.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek tärningarna gyllenbruna runt om i olja några minuter.
  3. Låt svalna på hushållspapper.
  4. Trä sedan upp osten på spett.
  5. Soppa
    Borsta och skölj musslorna väl.
  6. Skala och finhacka lök, vitlök och fänkål.
  7. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs grönsakerna i någon minut.
  8. Tillsätt musslorna och rör runt någon minut.
  9. Häll på vin, fond, grädde och vatten och låt koka i några minuter.
  10. Ta upp musslorna och släng alla som inte har öppnat sig.
  11. Låt soppan koka ihop och tillsätt väl avrunna musslor från burk.
  12. Smaka av soppan med salt och peppar.
  13. Häll på mer grädde eller vatten om det behövs.
  14. Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med musslorna med skal och de sesampanerade fetaspetten.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept