Ugnsbakade kycklingfiléer med Quinoasallad och tomatcremé

4

Du behöver

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk basilika
  • 1 msk oregano
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Quinoasallad
  • 5 dl kokt quinoa
  • 1 gul lök
  • 1 squashfrukt
  • 8 st soltorkade tomater i olivolja
  • 10 – 15 svarta oliver
  • 100 g färsk parmesan
  • 1 msk olivolja
  • några kvistar bladpersilja
  • salt och svartpeppar
  • Tomatcréme
  • 1,5 dl crème fraiche light
  • 1 msk röd pesto
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg kycklingfiléerna på en plåt. Häll på olivolja och strö på oregano, timjan, salt och peppar på filéerna Sätt in i mitten av ugnen i 30 -35 minuter. Skär ett snitt i kycklingen och kontrollera att den inte är rosa.
  2. Skölj Quinoan ordentligt och koka enligt anvisningen på paketet (ca: 15 minuter).
  3. Skala och hacka löken fint. Skiva squash i bitar. Skär de soltorkade tomaterna i småbitar. Häll lite olivolja i en stekpanna och stek löken någon minut. Tillsätt squash och stek ytterligare någon minut. Tillsätt den kokta quinoan, soltorkade tomater och lite av oljan från tomaterna och blanda om. Hacka bladpersilja och riv parmesan och blanda ner i blandningen. Tillsätt oliver och smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda creme fraiche och pesto i en liten skål och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera kycklingen tillsammans med quinoasalladen och en klick tomatcréme.
  6. GI-experten Ola Lauritzsons kommentar:
  7. Ur GI-synpunkt är quinoa ett spännande alternativ till potatis, pasta och ris. Quionoa är ett frö som ursprungligen kommer från Sydamerika. Kolhydratinnehållet är relativt lågt och proteininnehållet högt vilket gör att GI-värdet ligger runt 30 (att jämföra med ex potatis, ris och pasta som ligger på minst det dubbla). Quinoa finns numera att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.
  8. Kycklingfilé är en bra och mager proteinkälla som kan tillagas på många sätt. Vår rekommendation är att ugnsbaka filéerna på låg värme (150 grader) i ca 30 minuter för att de ska bli riktigt möra. Använd gärna frysta filéer som är både billigare och ofta blir bättre (dock ska de tina innan du ugnsbakar dem).
  9. I tomatcrèmen har vi använt crème fraiche light (15%) eftersom skillnaden i kolhydratinnehåll med standardvarianten är liten och vi föredrar att hålla nere på mängden mättat fett som finns i alla animaliska produkter.
  10. I receptet har vi använt rikligt med olivolja som har ett högt innehåll sk enkelomättade fetter (nyttigt), antioxidanter och vitamin E. Tillsammans med soltorkade tomater, lök, örter och andra grönsaker blir anrättningen en härlig uplevelse, både för kropp och själ!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept