Glasering av skinka samt vörtlimpa

Du behöver

  • 1 färdig julskinka
  • 2 msk svensk senap
  • 1 tsk colmans senap
  • 2 msk sirap, eller honung
  • 1 äggula
  • ströbröd
  • Vörtbröd
  • 2 torkade pomeransskal
  • 100 g smör
  • 66 cl porter (2 fl)
  • 33 cl julmust (1 fl)
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1,5 dl mörk brödsirap
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 1 msk mald ingefära
  • 0,5 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk salt
  • 2 dl russin
  • 14 dl rågmjöl
  • ca 14 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Glasering av skinka:
  2. Blanda ihop senap, honung och äggula i en bunke. Pensla skinkan med smeten. Ström över ströbröd i ett tunt lager. Griljera i 200 grader, ca 10 min. Skinkan ska få fin färg, men passa så att den inte blir bränd.
  3. Vörtbröd:
  4. (Svenskt recept. Ulrika Bengtsson gör en amerikansk variant, eftersom hon inte får tag på alla ingredienser i New York.)
  5. Koka pomeransskalen i vatten några min tills de mjuknar. Skrapa bort det vita och hacka skalen.
  6. Smält smöret i en kastrull och tillsätt porter och must. Ljumma till 37 grader (fingervarmt).
  7. Finfördela jästen i en stor bunke. Häll degvätskan över och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, hackade och malda pomeransskal, kryddor, salt, russin, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig, fast deg. Tillsätt mera mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och jäs under duk i cirka 45 min.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma tre avlånga limpor. Låt bröden jäsa på plåt i 35 min under duk.
  9. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  10. Grädda vörtbröden på nedersta falsen i ca 35 min. Pensla dem med vatten med lite sirap i efter gräddningen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept