Saltinbakad torsk med senapspotatis

Du behöver

  • 800 g torskrygg, hel bit
  • 2 äggvitor
  • 1 pkt flingsalt (ca 500 g)
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 citron, skivad
  • 3 lagerblad, delade
  • 8 kryddpepparkorn
  • 0,5 purjolök, hackad
  • 4 potatisar, förkokta
  • 2 msk smör
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 knippa dill, finhackad
  • salt och peppar
  • 250 g gröna ärtor
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 msk grädde
  • 2 msk purjolök, hackad
  • 2 tomater, tärnade

Gör så här

  1. Skåra fiskryggen i mitten, ner ungefär till hälften (den ska hänga ihop). Gör små skåror i skinnet med hjälp av en kniv. Flytta över till eldfast form. Späcka fisken i mitten och i skårorna med vitlök, citron, lagerblad och kryddpeppar. Strö till sist över purjohacket.
  2. Blanda ihop äggvitor och salt till en tjock smet. Ha ev i fler äggvitor. Täck hela fisken med smeten. Den ska vara helt täckt.
  3. Sätt in formen i ugnen, 175 grader, ca 45-50 min.
  4. Skär potatisen i grova bitar. Smält ner smör i en kastrull och vänd runt potatisbitarna tills de är genomvarma. Blanda ner senap och dill. Salta och peppra. Håll varmt.
  5. Koka upp ärtorna i kycklingbuljongen. Krossa kryddpepparkornen i mortel. Blanda ner i ärtorna. Ha till sist i grädde, purjolök och tomater. Håll varmt.
  6. Ta av saltskalet på fisken. Skär upp i bitar.
  7. Servera fisken med senapspotatisen och ärtsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept