Bigos

Bigos
Foto: TV4

Bigos

Av: Ulrica Millqvist

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Bigos ses ofta som polens nationalrätt. En kålgryta med i huvudsak surkål. Här med fläsk och kryddig korv. Äts varm eller kall, till förrätt, varmrätt eller mitt i natten som vickning. Serveras med ett gott bröd.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp surkål [800 g]
  • 250 g fläskkött (t ex grytbitar)
  • 250 g rimmat fläsk (eller bacon)
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 dl vatten
  • 250 g kryddig korv, gärna polsk
  • 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin (eller vatten)
  • 2 msk tomatpuré
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till servering

  • grovt bröd
  • potatis, kokt (eller potatismos)

Gör så här

  1. Skölj surkålen och låt den rinna av.
  2. Skär köttet i mindre bitar, och fläsk/bacon i tärningar.
  3. Bryn kött och fläsk en gryta.
  4. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten.
  5. Sjud under lock ca 1 timme.
  6. Skär korven i slantar och låt den sjuda med den sista kvarten.
  7. Under tiden skala och hacka löken.
  8. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull.
  9. Strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten.
  10. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar.
  11. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter tills smakerna blandats.
  12. Späd med mer vin eller vatten om det behövs.
  13. Smaka av.
  14. Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.