Sommar-gazpacho med färskostsmörgås

Sommar-gazpacho med färskostsmörgås
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

En härligt kall soppa som passar som förrätt eller lättare lunch. Kan serveras iskall och passar då perfekt en varm sommardag.

Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

20 augusti 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st gurka
  • 6 st tomater, gula
  • 0,5 st gul lök
  • 100 g mango
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st gula paprikor
  • 3 msk olja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 nypor socker (ca 1 tsk)
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 3 dl vatten, ev

Färskost

  • 1 dl färskost naturell, typ Philadelphiaost
  • 0,5 st citron, zest
  • 20 g gräslök
  • 10 g basilika

Gör så här

  1. Soppa
    Skala gurkan och löken.
  2. Kärna ur paprikan och skär ner de tillsammans med tomaterna.
  3. Mixa alla grönsaker i en kannmixer i ca 3 minuter.
  4. Tillsätt mango och vitlök på slutet.
  5. Smaka av med olja, vinäger, peppar, salt och socker.
  6. Tillsätt eventuellt vatten och mixa ytterligare 1 minut.
  7. Smaka av igen och justera syran, sältan och sötman tills den känns bra.
  8. Sila soppan för att bli av med eventuella skalrester.
  9. Kyl ner soppan ordenligt i kylen i ca 2 timmar.
  10. Slå upp soppan på termos. Är det jättevarmt så kan du även tillsätta ett par isbitar så soppan håller sig riktigt kall i termosen tills det är dags att äta.
  11. Klar att servera. Servera gärna med gott bröd med till exempel färskost med färska örter.
  12. Färskost
    Hacka örterna och rör ner i färskosten.
  13. Smaksätt med skalet från citronen (zesten).
  14. Färdigt! Bred på nybakat gott bröd!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept