Salviakryddad kalvschnitzel á la Hille, Senapsmos och smörstekta primörer

Salviakryddad kalvschnitzel á la Hille, Senapsmos och smörstekta primörer
Foto: TV4

Salviakryddad kalvschnitzel á la Hille, Senapsmos och smörstekta primörer

Av: Ulf Sletten

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1h

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck: Rött vin Amarone Classico

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalvschnitzel

  • 800 g kalvinnanlår (gärna närproducerat)
  • 12 färska salviablad
  • 8 tandpetare
  • vetemjöl (att enkelpanera i)
  • salt
  • vitpeppar

Senapsmos

  • 6 potatisar
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 msk smör
  • 3 msk grovkornig senap (typ Mailles á l’Ancienne)
  • 1 tsk salt

Smörstekta primörer

  • 6 schalottenlökar
  • 200 g sockerärtor
  • 12 gröna sparrisar
  • 2 msk smör
  • salt
  • ev vitpeppar

Maderiasky

  • 1 dl madeiravin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 75 g smör, mjukt

Gör så här

  1. Kalvschnitzel: Skär kalvschnitzeln i 8 lika stora bitar. Banka ut skivorna så att dom blir lite lagom tunna, gärna mellan två plastbitar. Lägg 3 st salviablad på fyra av kalvschnitzlarna och placera övriga ovanpå så att dom blir dubbla. Trä igenom 2 tandpetare per schnitzel så att dom inte faller isär under stekningen. Salta och peppra. Häll lite vetemjöl på en flat tallrik, vänd schnitzlarna i mjölet så att det täcker båda sidor och låt vila i några minuter. Kalvkött är känsligt och får inte stekas för länge. Bryn smör i stekpannan. Lägg i schnitzlarna, två åt gången. Stek ca två minuter per sida. Låt vila under folie.
  2. Senapsmos: Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Slå av kokvattnet och mosa potatisen. Vispa hastigt i den uppvärmda grädden samt smöret och smaka av med senap och salt.
  3. Moset kan med fördel serveras i lite större krustader.
  4. Smörstekta primörer: Skär charlottenlök i tunna klyftor samt dela eventuellt sockerärtorna. Putsa sparrisen. Fräs allt sakta i lite smör så att grönsakerna blir ordentligt varma men utan att få någon färg. Smaka av med salt.
  5. Maderiasky: Koka ur stekpannan vari du stekt kalvschnitzlarna med vinet och vattnet samt tillsätt kalvfond och soja. Koka ihop det hela två till tre minuter. Vispa i det mjuka smöret klickvis och såsen är klar