Heta räkor i vitlök

Heta räkor i vitlök
Foto: TV4

Heta räkor i vitlök

Av: Ulf - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Räkor med chili och vitlök gratinerade med västerbottenost. Serveras med hembakad foccacia.

Dryck
Klassiskt med en Riesling ifrån Jules Muller 6622. Syran kommer att matcha hettan och lyfta räkorna.**

Ulf från Stockholm lagade även**

Kreolsk gryta med fläskfilé

Grand Manier-marinerad fruktsallad

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Heta räkor

  • 1 kg färska räkor, oskalade
  • 2 vitlökar, hela
  • 1 spansk peppar
  • 60 ml räkspad (från färdigskalade räkor på burk)
  • 1 tsk chiliflakes, torkade
  • 30 ml olivolja
  • 4 dl Västerbottensost, riven

Focacciabröd

  • 5 dl vatten, ljummet
  • 25 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 1,2 l vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kryddor (torkad rosmarin, timjan, oregano samt basilika)
  • 2 msk olivolja
  • 40 svarta oliver
  • 1 msk kvarnsalt

Gör så här

Heta räkor

  1. Skala räkorna, hacka vitlöken och den spanska pepparn.
  2. Lägg detta i en ugnssäker form.
  3. Häll på med räkspad, raps och olivolja samt blanda i chiliflarnen.
  4. Låt vara i ugnen ca 10 min i ca 230 grader.
  5. Ta ut formen och lägg på västerbottensosten.
  6. Gratinera ytterligare i ca 6 min.
  7. Garnera med långa tunna strimlor av spansk peppar.
  8. Går utmärkt att servera i små enskilda ugnssäkra formar.

Foccacia

  1. Häll vattnet i en bunke och lös upp jästen.
  2. Tillsätt olivoljan samt ca 1 liter av vetemjölet samtidigt med alla kryddorna och saltet.
  3. Bearbeta degen, och tillsätt eventuellt mer mjöl, så den inte är för kladdig.
  4. Degen skall vara smidig att handskas med.
  5. Låt jäsa i ca 40 min.
  6. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid utbakning.
  7. Lägg ut degen i en långpanna som klätts med bakpapper.
  8. Pensla över sista olivoljan.
  9. Tryck ner oliverna samt strö över kvarnsaltet.
  10. Grädda i ugn ca 25-30 minuter.
  11. Känn efter om brödet är klart genom att sticka ner en tändsticka. Om inget fastnar, så är brödet klart.