Chokladtryffel med gin

Chokladtryffel med gin
Foto: TV4

Chokladtryffel med gin. Serveras med hallonsorbet

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


22 oktober 2012
Visa mer

Du behöver

Botten

  • 100 g mörk blockchoklad
  • 25 g smör
  • 100 g äggvita
  • 0,5 dl socker

Tryffelsmet

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 1 dl grädde
  • 2 msk apelsinmarmelad, engelsk
  • 2 cl gin

Hallonsorbet

  • 80 g vatten
  • 60 g socker
  • 0,25 st citron, saft
  • 110 g hallon
  • 0,25 st äggvita

Gör så här

  1. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp.
  2. Låt det sjuda i ca 5 minuter och låt det därefter svalna tills det är ljummet.
  3. Tillsätt hallon och citronsaft. Blandningen mixas kort med stavmixer.
  4. Låt blandningen svalna i kylskåp och kör sedan i glassmaskin. 
  5. Samtidigt som glassmaskinen arbetar vispas äggvitan kraftigt och tillsätts när sorbeten är färdig. Förvara i frys till servering.
  6. Smält chokladen med smöret över vattenbad.
  7. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vispa sedan i sockret. Vänd samman den smälta chokladen med äggvitan.
  8. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och sprid ut smeten i ett tunt lager. Baka på 175 grader 10 – 15 minuter.
  9. Låt svalna och skär sedan ut en botten till önskad form.
  10. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  11. Koka upp 0.5 dl vispgrädde och häll över den hackade chokladen.
  12. Rör tills chokladen smält och tillsätt sedan 0.5 dl kall grädde.
  13. Smaksätt tryffelsmeten med marmelad och gin.
  14. Sprid ut tryffelsmeten på chokladbotten. Ställ kallt fram till 15 minuter innan servering. Servera med hallonsorbet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept