Ugnsstekt skinka med knaperstekt svål

Ugnsstekt skinka med knaperstekt svål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ugnsstekt skinka med knaperstekt svål

11 ingredienser

Servera steken uppskuren med knapersvål, stekta äppelklyftor, sås och kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färsk benfri skinka med svål
  • salt
  • peppar
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör, till stekning
  • 1-2 äpple eller äppelmos
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Sätt ungnen på 175°. Skär igenom skinksvålen i diagonala linjer med 2-3 cm mellan. Skär sedan snett på tvären. Krydda med salt, peppar och ingefära. Lägg steken med svålen nedåt och en bottenskyla av vatten i långpannan. Ställ in i ugnen.
  2. Vänd steken efter 30 minuter och stick in stektermometern. Stek tills termometern visar 75°, ca 30 minuter till. Slå äppeljuicen i långpannan efter halva stektiden. Vätskan ska stå ca 1 cm upp i långpannan. Plocka bort de knapriga rutorna efter hand som de blir bruna och blåsiga. De serveras som tillbehör. Ta ut steken och låt den vila innan den skärs upp. Spara skyn.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och smörstek dem vackert guldgula. Håll dem varma till serveringen. Sila skyn och koka ihop tills ca 5 dl återstår. Klicka i redningen under omrörning så att såsen blir lätt simmig. Låt koka i 4-5 minuter och smaka av med salt och peppar.