Ugnsstekt rostbiff med hasselbackspotatis

Ugnsstekt rostbiff med hasselbackspotatis
Foto: TV4

Ugnsstekt rostbiff med hasselbackspotatis

Av: Stefan - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

2 h

Rostbiff i ugn serveras västerbottensgratinerad hasselbackspotatis och rödvinssås.

Dryck: Ett rött ripassovin från Italien.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg rostbiff
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 16 potatisar
  • 1 msk ströbröd
  • 50 g smör
  • 200 g Västerbottensost
  • 20 syltlökar
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sky, från rostbiffen
  • 1 lagerblad

Rödvinssås

  • 3 dl kalvfond
  • 3 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1-2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra rostbiffen, lägg den i en ugnsfast form, häll i litet vatten och sätt i stektermometern. Steks i ugnen ca 50 min-1 timme. Ta ut rostbiffen när termometern visar mellan 57 och 58 grader. Låt den vila i formen en stund och eftersteka. Lägg sedan upp på en skärbräda och låt den vila ytterligare och svalna.
  2. Skala potatisarna och skär snitt längs med kortsidan, ungefär till hälften på djupet. Strö över ströbrödet och klicka smör över. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Riv osten medan potatisen står i ugnen och strö den över potatisarna efter 20 min. Låt stå i ytterligare 10-15 min.
  3. Häll av spadet från löken. Bränn av sockret i en kastrull. Tillsätt lök, sky och lagerblad och låt alltsammans koka ner.

Rödvinssås

  1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, tillsätt sedan kalvfonden och låt såsen koka ihop ytterligare. Tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monteras den ihop den med några klickar smör, och silas av. Servera rödvinssåsen till rostbiffen och hasselbackspotatisen.