Ugnsstekt gås med sås

Ugnsstekt gås med sås
Foto: TV4

En väl uppfödd gås är inte överfet utan har ett gott hull och fin köttansättning. Vid stekningen smälter fettet bort. Servera gåsen med sås, äppelmos, rödkål och stekt eller kokt potatis.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 gås (ca 5-6 kg)
  • 0,5 citron
  • 3 dl vatten
  • 3 gröna äpplen
  • 10 kärnfria katrinplommon
  • skrovet från gåsen
  • steksky från gåsen
  • 5-6 dl vatten
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk smör
  • salt och malen vitpeppar
  • äppelmos
  • rödkål
  • stekt eller kokt potatis
  • bindgarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Befria gåsen från allt löst fett och gnid den in- och utvändigt med citron. Krydda sedan med salt och peppar. Skär äpplena till fyllningen i 4 cm stora bitar. Fyll gåsen med äpplen och katrinplommon. Sy ihop fågeln med bindgarn, vid både halsen och gumpen.
  2. Lägg gåsen med ena lårsidan upp på ett galler i en långpanna, häll i 3 dl vatten. Ställ in i ugnen och stek fågeln i 30–40 minuter per lårsida och därefter med bröstet upp. Beräkna 2–2 1/2 timmes totalt. Ös med det fett som bildas i pannan. Häll av skyn mot slutet av stektiden, spar den och ersätt skyn med någon matsked kallt vatten. Ös bröstet med detta och låt ugnsluckan stå på glänt de sista 20 minuterna så blir skinnet extra knaprigt. Skär ut bröst och lår och spar det knapriga skinnet till serveringen. Sila stekskyn och skumma av fettet.
  3. Hugg sönder skrovet. Täck det nätt och jämnt med den silade stekskyn och vatten. Lägg i äppelbitar och katrinplommon som legat i fågeln och koka i ca 20 minuter. Sila igen och skumma bort så mycket fett som möjligt. Klicka i redningen under omrörning till önskad konsistens. Koka i 4–5 minuter. Smaka av till en fyllig sås med fruktig sötma.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept