Att helsteka fisk i ugnen brukar vara ett säkert sätt att lyckas med den. Här är gäddan i gott sällskap med bland annat ansjovis och grädde. Be gärna fiskhandlaren rensa och fjälla gäddan.
Sätt ugnen på 200°. Fjälla och ta ur gäddan, om det inte redan är gjort. Dra bort gälarna men behåll huvudet. Gnid gäddan invändigt med salt och peppar. Stick 10-15 hål på ovansidan. Dela ansjovisfiléerna och peta in dem i hålen med hjälp av t ex ett teskedsskaft. Lägg gäddan i smord ugnssäker form.
Skala och skiva morötterna och palsternackorna, skala och klyfta lökarna. Lägg grönsakerna i formen runt gäddan och strö över 1 tsk salt, 1/2 tsk strösocker och lite vitpeppar. Häll vispgrädden över gäddan.
Låt gäddan steka ca 30 minuter, ös den flitigt under tiden. Fisken är klar när ryggfenan lossnar lätt. Lyft av skinnet och servera gäddan med grönsakerna, gräddskyn och nykokt potatis.