Ugnsrostad lax med salsa verde

1 h
4
Ugnsrostad lax med salsa verde
Foto: TV4
Från Mitt kök

Enkel och smakrik rätt med allt på en plåt. Laxfiléer, tomater och vitlöksdoftande potatis ugnsbakas. Servera med salsa verde.

9 maj 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 4 laxfiléer, ca 600 g
  • ca 20 småpotatisar, skurna i halvor
  • 1 msk olivolja
  • 4-5 klyftor vitlök, krossade
  • 1 kvist rosmarin
  • havssalt och nymalen svartpeppar
  • ca 40 körsbärstomater

Salsa verde

  • 6 msk extra jungfruolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk socker
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 ansjovisfiléer
  • 2 msk kapris, avrunna och sköljda
  • 1 handfull bladpersilja
  • 1 handfull basilika
  • havssalt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. I en stor långpanna eller plåt, blanda potatis, krossade vitlöksklyftor, rosmarin, olivolja och salt och peppar. Låt sedan bakas i cirka 40 minuter.
  3. Blanda samtidigt ingredienserna till salsa verde i en matberedare tills den är slät. Ställ åt sidan tills du är redo att servera.
  4. Ta ut plåten efter 40 minuter och lägg i laxfiléer kryddade med salt och peppar samt körsbärstomaterna och baka i ytterligare 15 minuter.
  5. Servera lax, potatis och tomater på en tallrik tillsammans med salsa verde.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept