Ugnsrostad lax med salsa verde

koket.se
Ugnsrostad lax med salsa verde
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Ugnsrostad lax med salsa verde

19 ingredienser

1 h

Enkel och smakrik rätt med allt på en plåt. Laxfiléer, tomater och vitlöksdoftande potatis ugnsbakas. Servera med salsa verde.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer [ca 600 g]
  • ca 20 delikatesspotatisar, skurna i halvor
  • 1 msk olivolja
  • 4-5 klyftor vitlök, krossade
  • 1 kvist rosmarin
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • ca 40 körsbärstomater

Salsa verde

  • 6 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 ansjovisfiléer
  • 2 msk kapris, avrunna och sköljda
  • 1 handfull bladpersilja
  • 1 handfull basilika
  • havssalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. I en stor långpanna eller plåt, blanda potatis, krossade vitlöksklyftor, rosmarin, olivolja och salt och
  3. peppar. Låt sedan bakas i cirka 40 minuter.
  4. Blanda samtidigt ingredienserna till salsa verde i en matberedare tills den är slät. Ställ åt sidan tills du är redo att servera.
  5. Ta ut plåten efter 40 minuter och lägg i laxfiléer kryddade med salt och peppar samt körsbärstomaterna och baka i ytterligare 15 minuter.
  6. Servera lax, potatis och tomater på en tallrik tillsammans med salsa verde.