Ugnspannkaka med halloumi, spenat och pistagepesto

Ugnspannkaka med halloumi, spenat och pistagepesto

Av: Annika Goldhammer

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m

Testa att göra ugnspannkakan matigare med halloumi och spenat! Det här är en väldigt god variant som är både mer fluffig och smakrik än den traditionella. Pistagepesto är pricken över i:et, men har du ont om tid kan du skippa peston och toppa med exempelvis olivolja och pistagenötter i stället.

 Ersätt gärna hälften av vetemjölet med fullkornsdinkel eller annat fullkornsmjöl.

Ingredienser

portioner

Ugnspannkaka med halloumi

  • 4 ägg
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • salt
  • 150 g halloumiost
  • ca 1 dl färsk spenat
  • smör, till gräddningen

Pistagepesto

  • 0,5 klyfta vitlök (eller ett par nypor hackad färsk eller torkad ramslök)
  • 1 dl pistagenötter utan skal
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 citron, zest (ekologisk)
  • ca 0,5 tsk honung, flytande

Till servering

  • färsk mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt till en någorlunda slät smet.
  3. Skär halloumin i tunna skivor. Hetta upp en ugnsfast stekpanna eller en ugnsform (ca 20 x 30 cm) i ugnen tills den är het.
  4. Lägg i smöret i formen och fördela halloumi och spenat jämnt. Häll över smeten så att det täcker och ställ in i ugnen igen.
  5. Grädda tills ugnspannkakans kanter har puffat upp och fått färg, 15-20 minuter. Gör ytterligare en omgång om du använder en mindre form/panna och det blir smet över.
  6. Mortla eller mixa pistagenötterna grovt. Blanda med ramslök eller vitlök, olivolja och citronzest. Smaka av med flytande honung.
  7. Servera pannkakan nygräddad, toppad med pistagepesto och mynta.