Ugnslax med örtsås

Ugnslax med örtsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ugnslax med örtsås

11 ingredienser

Köper du styckpackade laxfiléer som du sätter in i ugnen i halvtinat tillstånd, blir det här en fantastiskt enkel och god måltid.

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer
  • salt
  • svartpeppar

Sås:

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 4-6 vitpepparkorn, krossade
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • citron, pressad
  • 200 g smör, mjukt
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 1 msk dragon, färsk, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken med salt och peppar. Lägg i ugnsform. Smöra ett bakpapper och lägg tätt med den smörade sidan över fisken. Stek fisken klar mitt i ugnen 15-20 min.
  2. Stek löken blank med 1 msk av smöret i en kastrull. Tillsätt vin, peppar, smulad buljong och lite citron. Koka ihop till hälften.
  3. Ta såsen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Rör ner örterna, smaka av och slå såsen över fisken när den svalnat något. Servera med kokt potatis.