Ugnsgratinerad falukorv med potatismos

koket.se
Ugnsgratinerad falukorv
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Ugnsgratinerad falukorv med potatismos

18 ingredienser

ca 1 h

Ratatouilleinspirerad variant på klassikern falukorv i ugn. Missa inte moset.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk honung
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • salt
  • olivolja, till stekning
  • 600 g falukorv, i skivor
  • 5 dl ost, riven
  • 800 g mjölig potatis, skalad
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 cm purjolök
  • 3-4 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Koka potatisen tillsammans med strimlad purjolök och fint skivad vitlök. Koka potatisen mjuk och häll sedan av vattnet.
  2. Försök att behålla lökarna i kastrullen och klicka ner smöret och vispa det fluffigt med elvisp samtidigt som du slår på mjölken successivt medan potatisen är varm.
  3. Skär ner paprikan och löken i mindre bitar och skiva vitlöken. Tillsätt tärnad aubergine och zucchini, samt rökt paprikapulver. Stek allt i olivolja tills det mjuknar tillsammans med hackad rosmarin.
  4. Slå på krossade tomater, honung och smaka av med salt. Låt sedan koka ihop i 5- 10 minuter.
  5. Skiva falukorven centimetertjockt och lägg i ugnsfast form.
  6. Slå grönsaksröran över korven, toppa med lagrad ost och baka i ugnen på 220 grader tills osten har smält, cirka 5-10 minuter.
  7. Vispa moset fluffigt och servera på direkten.