Ugnsbakade äpplen med rabarbersås

Ugnsbakade äpplen med rabarbersås
Foto: TV4

Äpple och rabarber passar fint ihop i smaken. Här får de även sällskap av mandel och kanel.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st äpplen
  • 2 msk iskallt smör
  • 2 msk riven mandelmassa
  • 1 tsk malen kanel

Rabarbersås:

  • 1,5 dl outspädd rabarbersaft
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 krm malen kardemumma
  • 4 st späda rabarberstjälkar
  • 2 msk vatten

Till dekoration:

  • florsocker

Gör så här

  1. Rabarbersås: Värm saften. Pressa ner citronsaften och tillsätt kardemumma. Dela rabarberstjälkarna i bitar och lägg ner dem i kastrullen. Låt sjuda under omrörning tills rabarbern är mjuk, 5–10 minuter. Spä såsen med vatten.
  2. Värm ugnen till 225°. Ta ut kärnhusen från äpplena, men skär inte ända ner i bottnen. Äpplena ska vara hela i bottnen så att fyllningen stannar kvar. Skär äpplena jämna i bottnen så att de kan stå upp. Ställ dem i en smord ugnssäker form.
  3. Riv mandelmassan och smöret grovt. Blanda mandelmassan först med kanel, sedan med smör. Fyll äpplena med blandningen. Strö resten på toppen om allt inte får plats. Baka i ugnen i ca 30 minuter eller tills äpplet är helt mjukt. Servera på en spegel av rabarbersås och pudra över florsocker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept