Ugnsbakad sej med tomat-, kapris- och olivsås och pressad citronpotatis

40 m
4
Ugnsbakad sej med tomat-, kapris- och olivsås och pressad citronpotatis
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

  • 800 g sej, helst färsk eller upptinad fryst
  • 3 msk olivolja
  • 500 g cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 0,75 dl olivolja av god kvalitet
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 hel torkad chili (peperoncino)
  • 16 kärnfria svarta oliver (delade om de är stora)
  • 1-2 msk kapris
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 600 g potatis, mjölig
  • 1 msk olivolja
  • 0,5-1 citron, rivet skal
  • 2 msk persilja, finhackad
  • salt, citron- och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj av fisken i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Lägg den i en osmord ugnsform och ställ in den i ugnen i 4-5 minuter. Häll försiktigt av vattnet som samlas i formen.
  3. Tillsätt olivolja, salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills fisken har en innetemperatur på 56 grader. Ös den då och då med olivoljan.
  4. Skölj och skär tomaterna i små bitar.
  5. Förbered tomatsåsen. Värm upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlöksklyftor och chili och låt dem fräsa på låg värme i ca 3-4 minuter. Ta upp chilin som kastas. Tillsätt tomater, oliver, kapris, persilja och låt såsen puttra på svag värme i ca 5-10 minuter. Smaka av med salt. Ta upp vitlöksklyftorna.
  6. Skala och koka potatisen, knappt mjuk, i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga. Pressa, med en potatispress, ner potatisen i kastrullen. Använd en gaffel och blanda med luftiga tag ner olivolja droppvis, citronskal och persilja. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept