Ugnsbakad regnbåge

Ugnsbakad regnbåge
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ugnsbakad regnbåge

12 ingredienser

Regnbåge är den korrekta benämningen på den fisk som ofta kallas forell. Forelle är tyska för öring, och det är därifrån som forellen felaktigt har smugit sig in i vårt fiskspråk. Så här tillagas regnbåge på norrländskt vis.

Ingredienser

portioner
  • 4 portionsregnbåge (eller öring)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk citron, pressad
  • 3 dl kaffegrädde
  • 2 tomater
  • 0,33 gurka
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 kruka färsk gräslök

Till servering:

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skålla, skala och kärna ut tomaterna. Tärna fruktköttet. Skala och skär gurkan i tunna ca 2 cm långa stavar. Ta undan några fina dilvippor till dekoration och finhacka resten av dillen och gräslöken.
  2. Gnid fisken med salt och peppar och panera den med vetemjöl. Bryn fisken hastigt i smör på båda sidor och lägg den i en smord ugnssäker form. Pressa över citronsaften.
  3. Hetta upp grädden i en kastrull på svag värme och sjud tomat, gurka, dill och gräslök någon minut i grädden. Häll gräddblandningen över fisken och låt den stå i ugnen i 15 minuter. Servera kokt potatis till och dekorera med dillvippor.