Ugnsbakad regnbåge

Ugnsbakad regnbåge
Foto: TV4

Regnbåge är den korrekta benämningen på den fisk som ofta kallas forell. Forelle är tyska för öring, och det är därifrån som forellen felaktigt har smugit sig in i vårt fiskspråk. Så här tillagas regnbåge på norrländskt vis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 portionsregnbåge eller öring
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 3 dl kaffegrädde
  • 2 tomater
  • 0,33 slanggurka
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa gräslök

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skålla, skala och kärna ut tomaterna. Tärna fruktköttet. Skala och skär gurkan i tunna ca 2 cm långa stavar. Ta undan några fina dilvippor till dekoration och finhacka resten av dillen och gräslöken.
  2. Gnid fisken med salt och peppar och panera den med vetemjöl. Bryn fisken hastigt i smör på båda sidor och lägg den i en smord ugnssäker form. Pressa över citronsaften.
  3. Hetta upp grädden i en kastrull på svag värme och sjud tomat, gurka, dill och gräslök någon minut i grädden. Häll gräddblandningen över fisken och låt den stå i ugnen i 15 minuter. Servera kokt potatis till och dekorera med dillvippor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept