Regnbåge är den korrekta benämningen på den fisk som ofta kallas forell. Forelle är tyska för öring, och det är därifrån som forellen felaktigt har smugit sig in i vårt fiskspråk. Så här tillagas regnbåge på norrländskt vis.
Värm ugnen till 200°. Skålla, skala och kärna ut tomaterna. Tärna fruktköttet. Skala och skär gurkan i tunna ca 2 cm långa stavar. Ta undan några fina dilvippor till dekoration och finhacka resten av dillen och gräslöken.
Gnid fisken med salt och peppar och panera den med vetemjöl. Bryn fisken hastigt i smör på båda sidor och lägg den i en smord ugnssäker form. Pressa över citronsaften.
Hetta upp grädden i en kastrull på svag värme och sjud tomat, gurka, dill och gräslök någon minut i grädden. Häll gräddblandningen över fisken och låt den stå i ugnen i 15 minuter. Servera kokt potatis till och dekorera med dillvippor.