Ugnsbakad piggvar

Ugnsbakad piggvar
Foto: TV4

Underbara piggvar, med sitt vita, fasta kött! Som kokt i bit, serverad med skirat smör och pepparrot är både piggvar och slätvar älskade klassiker. Lättast tillagar man den långsamt i ugnen. Räkna med ½ kg/person när du tillagar hel fisk. Välj piggvar från Västerhavet, den blir fastare än den från Östersjön.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 hel piggvar, 2–3 kg, urtagen. Salt

Till servering:

  • citron i klyftor
  • skirat smör
  • nykokt potatis
  • riven pepparrot
  • persilja till garnering

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100°.
  2. Torka fisken och lägg den på smörpapper eller folie i en långpanna. Låt den sakta blir klar. Det tar knappt 2 timmar för 2 kilo och cirka 2 timmar och 15 minuter för 3 kilo. Du ser när köttet släpper längs ryggbenet. Då är den färdig.
  3. Skrapa av skinnet och salta. Ställ fram hela fisken på bordet och dra av skinnet. Servera fisken med potatis, skirat smör, citron och pepparrot. Garnera med persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept