Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål

Spela video Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål
Foto: TV4

Riktigt saftig och fin lax som serveras med en helt otroligt god vitvinssås, smörig zucchini och hyvlad fänkål. Perfekt bjudmat som garanterat får gästerna på fall!

4 mars 2017
4

Du behöver

Rå fänkål

  • 2 fänkål

Vitvinsås

  • 2 gula lökar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl god fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 100-150 g smör, kallt
  • ev. citron eller vinäger för syra

Ugnsbakad lax

  • 4 bitar lax utan skinn à 150 g
  • salt
  • olivolja

Zucchini

  • 400 g zucchini
  • 100 g smör, smält
  • 1 knippe dill
  • salt

Garnering

  • Dill

Gör så här

  1. Rå fänkål
    Skiva tunt och lägg i kallvatten till servering.
  2. Vitvinssås
    Fräs hackad lök i smör. Koka ihop med vin, fiskbuljong och grädde. Pressa ev ned citronsaft för syra. Sila och pressa ner såsen i en ny kastrull.
  3. Mixa skummig med mycket kallt smör innan servering.
  4. Ugnsbakad lax
    Gnid in laxen med salt och olivolja. Baka i ugnen på 100 grader till en innertemperatur på 45 grader.
  5. Smörslungad zucchini
    Skiva zucchinin i mindre bitar. Slunga mjuk i smöret. Smaka av med dill och salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept