Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål

koket.se
Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Ugnsbakad lax med vitvinssås, smörslungad zucchini och rå fänkål

15 ingredienser

Riktigt saftig och fin lax som serveras med en helt otroligt god vitvinssås, smörig zucchini och hyvlad fänkål. Perfekt bjudmat som garanterat får gästerna på fall!

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rå fänkål

  • 2 fänkål

Vitvinsås

  • 2 gula lökar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 100-150 g smör, kallt
  • ev citron (eller vinäger för syra)

Ugnsbakad lax

  • 4 bitar lax utan skinn [à 150 g]
  • salt
  • olivolja

Zucchini

  • 400 g zucchini
  • 100 g smör, smält
  • 1 knippe dill
  • salt

Garnering

  • dill

Gör så här

Rå fänkål

  1. Skiva tunt och lägg i kallvatten till servering.

Vitvinssås

  1. Fräs hackad lök i smör. Koka ihop med vin, fiskbuljong och grädde. Pressa ev ned citronsaft för syra. Sila och pressa ner såsen i en ny kastrull.
  2. Mixa skummig med mycket kallt smör innan servering.

Ugnsbakad lax

  1. Gnid in laxen med salt och olivolja. Baka i ugnen på 100 grader till en innertemperatur på 45 grader.

Smörslungad zucchini

  1. Skiva zucchinin i mindre bitar. Slunga mjuk i smöret. Smaka av med dill och salt.