Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka
Foto: TV4

Ugnsbakad skinka är lätt att tillaga. Den står i ugnen ganska länge, men du kan göra annat under tiden. Den enda passning som krävs är att du ser till att det inte kokar torrt i långpannan. Späd med mer vatten i så fall.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • Skinka:
  • 1 rimmad skinka
  • 2 lagerblad
  • 8 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor

Griljering:

  • 5 msk senap
  • 2 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 äggula
  • 1 dl ströbröd
  • skinkbuljong

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skölj av skinkan under rinnande kallt vatten. Skär ett kryss genom svålen och sätt in en köttermometer i skinkans mitt. Lägg skinkan på ett galler i en långpanna. Häll lite vatten i långpannan.
  2. Baka i ugnen tills termometern visar 75-77° för en liten skinka (3-5 kg), 69-71° för en stor skinka med ben (8-12 kg).
  3. Späd den koncentrerade skyn med vatten. Tillsätt lagerblad, peppar och kryddnejlikor och koka i 15-20 minuter. Skumma men ta inte bort allt fett. Använd skyn som dopp i grytan.
  4. Griljering: Sätt ugnen på 240°. Blanda senap, socker, potatismjöl och äggula till en homogen smet. Ta bort svålen på skinkan och jämna till den vita fettytan. Bred ut senapsblandningen med exempelvis en tårtspade till ett jämntjockt lager på hela skinkan. Strö över ströbrödet. På sidorna får man kasta på det. Stänk med lite fet skinkbuljong eller smält smör och griljera till vacker färg i ugnen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept