Tysk äppelkaka

Tysk äppelkaka
Foto: TV4

En lite mer arbetad äppelkaka med mycket smak. Vill man är det även gott att låta russinen dra i lite calvados innan man fyller kakan.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 40 g smör, smält
  • 1,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 äggula
  • ca 4 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 25 g smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 50 g hackad sötmandel
  • 4-5 äpplen, i tunna klyftor
  • 0,75 dl russin

Lock:

  • 3 ägg, gulor och vitor separat
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 tsk kanel
  • smör till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Blanda smör och mjölk till fingervärme. Lös jästen. Arbeta därefter in övriga ingredienser till degen. Jäs degen övertäckt i 30 minuter.
  2. Smöra en springform och klä den med degen. Tryck till runt kanten. Smält smöret till fyllningen. Rosta ströbröd och mandel var för sig i en torr stekpanna. Bred ut ströbrödet i botten. Lägg på äpplen, russin och mandel. Täck formen med folie, grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Ta ut formen.
  3. Rör ihop äggulor och socker till locket. Vänd ner crème fraîche och kanel. Vispa vitorna hårt och vänd ner skummet. Bred smeten över kakan och grädda klart, ca 25 minuter, tills locket har fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept