Tvådegsbröd

Tvådegsbröd
Foto: TV4

Ett härligt grovt bröd som håller sig bra. Tänk på att du måste förbereda första degen dagen innan.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 5 dl extra grovt rågmjöl
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2 dl rågkross eller rågflingor
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 7 dl lantvetemjöl
  • (1 påse valnötskärnor)

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av det ljumma vattnet innan resten tillsätts. Arbeta in rågmjölet och låt degen stå övertäckt med plastfilm till nästa dag.
  2. Ljumma vattnet till den andra degen och rör ut jästen med lite av vätskan. Arbeta in alltsammans i den första degen. Tillsätt salt, rågkross och rågmjöl samt valnötskärnor. Arbeta sist in vetemjölet genom att först tillsätta halva mängden och sedan 1 dl i taget tills degen känns lagom fast.
  3. Dela degen i två delar. Ta undan en liten del och rulla ut två smala längder av den. Gör två tunna flätor. Forma två avlånga bröd och tryck fast flätorna på ovansidan. Lägg dem på smord plåt, nagga bröden och sätt ugnen på 175°. Låt bröden jäsa en halvtimma, grädda dem sedan cirka 1 timma och låt dem svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept