Två kalla såser – senapsås och chilisås

Två kalla såser – senapsås och chilisås
Foto: TV4

Grunden till alla kalla såser är yoghurt/crème fraiche eller majonnäs. Ofta och gärna dessa två i kombination. Kan man göra en god majonnäs så kan man göra vilken sås som helst. Så här bästa receptet på en god majonnäs.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 3 dl matolja
  • salt, peppar

Till senapssås:

  • 1 msk svensk senap/skånsk senap

Till chilisås:

  • 1 tsk chiliflakes eller chili explosion

Gör så här

  1. Vispa ihop äggula, vinäger eller citron, senap, salt och peppar i en skål.
  2. Vispa kraftigt för hand eller använd elvisp, stavmixer, eller matberedare. Tillsätt olja först droppvis. Vispa kraftigt. Tillsätt mer olja, lite i taget under fortsatt kraftig vispning. Vispa hela tiden ut oljan till slät tjock smet och tillsätt sedan ytterligare olja.
  3. Smaksätt med valfri smak. Såsen serveras kall.
  4. Om såsen skurit sig: Lägg en äggula i en ren skål och tillsätt lite i taget av majonnäsen under kraftig omrörning. Alla ingredienser och skål skall ha samma temperatur för att såsen inte skall skära sig.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept