TV4:s födelsedagstårta

TV4:s födelsedagstårta
Foto: Sébastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

TV4:s födelsedagstårta

19 ingredienser

Den femtonde september 2015 fyllde TV4-gruppen 25 år. Det firades bland annat med denna magiskt goda choklad- och kaffetårta.

Tips! Bakpulver kan uteslutas om du blandar försiktigt med slickepott. Är du en nybörjare inom bakning bör du använda bakpulver.

Ingredienser

portioner tårta

Botten

  • 400 g mörk choklad 70 %
  • 240 g smör
  • 10 ägg [500 g]
  • 250 g ljust muscovadosocker
  • 90 g dinkelmjöl (eller enkornmjöl - fullkorn)
  • 8 g bakpulver
  • salt (och lite till om smöret är osaltat)

Smörkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 200 g strösocker
  • 215 g äggula
  • 825 g smör, kallt
  • 150 g strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 75 g äggvita
  • 1 dl kaffe, starkt
  • 25 g kaffeböna
  • 25 g kakaobönor

Kaffelag

  • 4 dl kaffe, starkt
  • 50 g muscovadosocker

Gör så här

Bottnar

  1. Värm ugnen till 150 grader varmluft.
  2. Smörj 2 formar som är 18 cm i diameter. Strö över lite socker (eller något annat gott).
  3. Smält choklad och smör i ett vattenbad.
  4. Vispa ägg och sockret fluffigt. Häll chokladmixen över den fluffiga äggblandningen och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en slät och homogen smet.
  5. Sikta över mjöl och bakpulver och fortsätt blanda försiktig tills allt mjöl är iblandat.
  6. Dela smeten jämt mellan formarna och grädda i 40-50 minuter. Kontrollera med en kniv innan du tar ut bottnarna från ugnen. Olika formar bakar rätt olika och tiden är bara en indikation.

Smörkräm

  1. Koka mjölken tillsammans med 100 g socker.
  2. Vispa äggulan med 100 g socker.
  3. När mjölken böjar kokar, häll den över ägget och vispa ordentligt.
  4. Häll tillbaka det hela i kastrullen och koka upp utan att sluta vispa hela vägen. Det blir lite som en tjock kräm som blir basen till smörkrämen. Ställ krämen åt sidan och sätt igång med den italienska marängen.
  5. Koka upp 150 g socker i en liten kastrull tillsammans med 0,5 dl vatten. Låt blandningen blir 121 grader. Under tiden sockret kokar upp börjar du att vispa äggvitorna.
  6. När sockret har kommit upp till 121 grader, häll den över de fluffiga äggvitorna och vispa på fullt hastighet tills marängen har kommit ner till 40-45 grader och är fluffig och glansig.
  7. Ta bort allt maräng från skålen och häll i krämen, det kalla smöret och 200 g maräng. Vispa ordentligt tills krämen har dubblats i volym och är len och slät. Finns det klumpar av smör så kan man vispa mer. Tänk på att om krämen är för varm kommer den inte vispas ordentligt. Isf kan man låta den komma ner i temperatur med ett kallt vattenbad eller enklare med några minuter i kylskåpet.
  8. När krämen är färdigvispad blandar du ner kaffet och bönorna.

Montering

  1. Blanda ihop kaffe och muscovadosocker.
  2. Skär båda bottnarna på mitten. Lägg den ena botten serveringfatet och pensla en generös mängd kaffelag.
  3. Bre på kaffesmörkräm och lägg på nästa botten och upprepa med alla bottnar.
  4. Stryk med en palettkniv runt om hela tårtan sedan placera den i kylskåpet så den kan vila lite och krämen stelnar lite.
  5. Ta fram tårtan igen och stryk en gång till med smörkräm. Dekorera med smörkrämen och en sprits med tyll och sätt 25 ljus på tårtan!