Tunnskivad kalvstek med oliver, kapris och grön sås

Tunnskivad kalvstek med oliver, kapris och grön sås
Foto: TV4

Koka en kalvstek och servera den kall med en läcker grön sås med oliver och kapris. Såsen passar bra att göra i matberedare eller mixer. Det här är en läcker sommarmiddag eller bufférätt.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 10 pepparkorn

Grön sås:

  • 6 dl kokspad från koket
  • 1 grönsallatshuvud
  • 1 salladslök
  • 1 liten knippa persilja
  • 2 msk kapris
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar

Till dekoration:

  • 2 msk kapris
  • 1 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Lägg köttet i en trång kastrull. Lägg i lök, morot och selleri, skuret i bitar. Tillsätt vin och olja samt vatten så att köttet täcks till hälften. Tillsätt salt och pepparkorn. Koka ca 1 timme på svag värme. innertemperaturen ska vara 70-72° för rosa kött eller 77° för genomstekt. Ta upp steken och låt den svalna. Kyl den sedan så att den kallnar helt.
  2. Ansa och skölj sallatsbladen och salladslöken. Riv sallaten i mindre bitar, skär vårlöken i strimlor och hacka persiljan. Mixa 6 dl av kokspadet, sallatsbladen, salladslöken och persiljan i en matberedare till en slät sås. Tillsätt kapris och pressa ner citron. Blanda på lägsta hastighet. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar.
  3. Kärna ur och hacka de svarta oliverna. Skär steken i tunna skivor och ringla såsen över. Garnera med kapris och oliver.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept