Grundrecept för pannkakor och plättar

Grundrecept för pannkakor och plättar
Foto: Holger Edström

Nästan alla gillar pannkakor, ett bra grundrecept är ett måste! Detta recept ger ca 10 pannkakor eller 45–50 plättar.

Receptet ger ca 10 pannkakor eller 45–50 plättar.

24 februari 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2-3 msk smält smör eller margarin

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en skål eller tillbringare.
  2. Häll i hälften av mjölken, rör om och vispa till en klimpfri pannkakssmet.
  3. Häll i resten av mjölken och knäck i äggen. Vispa pannkakssmeten slät med smält matfett och låt den stå och svälla en stund.
  4. Beräkna ca en deciliter till en pannkaka och ca 2 matskedar till en plätt. Gräddar du crêpes går det åt knappt en deciliter smet i pannan.
  5. Grädda pannkakan på ena sidan och när ovansidan stelnat vänder man med stekspade och gräddar på andra sidan.
  6. Håll färdiggräddade pannkakor eller plättar varma på ett fat, antingen i ugnen eller ovanpå en kastrull med hett vatten på spisen. Täck med folie.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept