Till den här pajen behöver du en stor, rund pajform med en diameter på 20-24 cm. Pajen är inte god varm, så servera den kall skuren i tunna skivor. Den passar både som dessert och att servera till kaffe eller te.
Sätt ugnen på 175° och placera ett galler mitt i ugnen. Smält smöret i en liten kastrull på låg värme. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner kakaon. Ställ den åt sidan.
Blanda socker och mjöl i en stor skål. Tillsätt ägg och blanda väl. Rör ner vaniljsocker, salt och valnötter. Tillsätt kakaoblandningen och blanda till en jämn smet.
Smörj en pajform på sidor och botten. Häll chokladblandningen i formen. Ställ den i ugnen tills pajens kanter är mörka, inte brända, 25-35 minuter. Stick en kniv i pajens mitt efter 25 minuter. Om den är ren när du drar ut den är pajen klar.
Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna i formen på ett galler. Täck formen med plastfilm eller aluminiumfolie och ställ den i kylen några timmar.