Tryffeltiramisu med chili

Tryffeltiramisu med chili
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Erik Dahlin HSB
Erik Dahlin HSB

Tryffeltiramisu med chili

Av: Erik Dahlin

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

Eriks bakelser med chilitryffel och mascarponekräm - försvinnande goda!

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Botten

  • 50 g smör
  • 40 g strösocker
  • 50 g vit bakchoklad
  • 40 g ägg
  • 15 g vetemjöl

tryffel

  • 20 g smör
  • 30 g strösocker
  • 15 g grädde
  • 50 g mjölkchoklad
  • 50 g mörk choklad
  • 2 g chili explosion, krydda [1 tsk]

Mascarponekräm

  • 2 ägg (2 vitor, 1 gula)
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 25 g vatten [0,25 dl]
  • 100 g mascarpone

Till dekoration

  • kakao
  • färsk mynta

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en djup brödform med bakplåtspapper.
  2. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt smälta ihop på låg värme, se till att röra så att det inte bränner fast.
  3. Häll smeten i formen och grädda i ca 10-12 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Tryffel

  1. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt smälta ihop på låg värme, se till att röra så att det inte bränner fast. Låt svalna något.

Mascarponekräm

  1. Separera äggen.
  2. Låt socker och vatten koka upp till en sockerlag. När sockerlagen når 117 grader , börja vispa äggvitan till vitt skum. Häll sedan i sockerlagen i äggviteskummet under vispning efter att lagen nått 124 grader. Vispa tills att marängen når rumstemperatur.
  3. Blanda mascarpone och äggula slätt. Vispa ner mascarponekrämen i marängen. Kyl smeten.

Montering

  1. Dela botten på mitten. Klä in brödformen med plastfolie, skapa en vägg av folie på mitten av brödformen (så att den blir hälften så stor). Lägg en del av botten i brödformen. Häll över tryffelmassan och låt stelna något i frysen.
  2. Lägg därefter på den andra delen av botten på tryffelmassan.Häll på mascarponekrämen och släta till ytan med en slickepott. Kyl i frys eller kylskåp, minst 45 min.
  3. Ta ut bakelsen ur formen och frisera till kanterna med en kniv och skär lämpligt stora bitar. Pudra på kakao och dekorera på valfritt sätt.