12 ingredienser
1 h
Under vår senaste Italienvistelse fick vi väldigt många bra restaurangupplevelser, men detta var resans allra bästa rätt. Vi hade fastnat för ett tips som den gamle Rom-räven Peter Loewe gett i ett resemagasin. Av någon anledning tog vi inte taxi och det var en bit att gå, från Lateranbasilikan via Colosseum. Butiker, restauranger och folkliv upphörde, jag var vrålhungrig, det blev mörkare och mörkare och fötterna värkte – när vi till sist fick syn på den illuminerade uteserveringen på Roberto e Loretta på Via Saturnia. Jag följde Loewes råd och beställde urbenad tryffelkanin, och när den första tuggan rörde min mun bara skrek jag av glädje. Kaninköttets goda förmåga att dra till sig smaker gör det perfekt att kryddas med tryffel. Vanligtvis återskapar jag själv matupplevelser hemma i köket – och då blir det ju bara likt, aldrig samma rätt. Men här har krögaren Roberto Mancinelli storsint ställt sitt recept till förfogande. Medan Mancinelli i italiensk tradition serverar kaninen med köttsky anser jag som svensk– och detta är min enda förändring – att allt behöver sås!
Serveringstips
Servera kaninen i skivor och dekorera med 20 g tryffelskivor. På Roberto e Loretta serveras kaninen med nedkokt sky. Jag blandar istället ut den med reducerad vispgrädde och lite madeira så det blir en sås. Våra förslag på tillbehör: smörkokta sockerärter, jordärtskockspuré eller svartrötter och hårdstekt svamp.