Tryffelkanin från Roberto e Loretta

Tryffelkanin från Roberto e Loretta
Foto: Eva Hildén Smith
Edward Blom
Edward Blom

Tryffelkanin från Roberto e Loretta

Av: Edward Blom, Gunilla Kinn Blom

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

1 h

Under vår senaste Italienvistelse fick vi väldigt många bra restaurangupplevelser, men detta var resans allra bästa rätt. Vi hade fastnat för ett tips som den gamle Rom-räven Peter Loewe gett i ett resemagasin. Av någon anledning tog vi inte taxi och det var en bit att gå, från Lateranbasilikan via Colosseum. Butiker, restauranger och folkliv upphörde, jag var vrålhungrig, det blev mörkare och mörkare och fötterna värkte – när vi till sist fick syn på den illuminerade uteserveringen på Roberto e Loretta på Via Saturnia. Jag följde Loewes råd och beställde urbenad tryffelkanin, och när den första tuggan rörde min mun bara skrek jag av glädje. Kaninköttets goda förmåga att dra till sig smaker gör det perfekt att kryddas med tryffel. Vanligtvis återskapar jag själv matupplevelser hemma i köket – och då blir det ju bara likt, aldrig samma rätt. Men här har krögaren Roberto Mancinelli storsint ställt sitt recept till förfogande. Medan Mancinelli i italiensk tradition serverar kaninen med köttsky anser jag som svensk– och detta är min enda förändring – att allt behöver sås!

Serveringstips
Servera kaninen i skivor och dekorera med 20 g tryffelskivor. På Roberto e Loretta serveras kaninen med nedkokt sky. Jag blandar istället ut den med reducerad vispgrädde och lite madeira så det blir en sås. Våra förslag på tillbehör: smörkokta sockerärter, jordärtskockspuré eller svartrötter och hårdstekt svamp.

Ingredienser

portioner
  • 1 kanin (på ca 1,5 kg vägd innan urbening)
  • 300 g kycklingbröst
  • ca 100 g rå korv av salsicciatyp [2 st]
  • 50 g långlagrad parmesanost, riven
  • 1 kvist färsk rosmarin, hackade blad
  • 30 g svart tryffel (+ 20 g till servering)
  • 2 ägg
  • salt
  • svartpeppar, nymortlad
  • steksnöre
  • olivolja
  • smör

Gör så här

  1. Be din kötthandlare bena ur kaninen. Se till att du får med inälvorna och så mycket putsbitar av kaninköttet som möjligt (t.ex. från benen). Ju fler putsbitar, desto mer kaninsmak även i fyllningen.
  2. Mal putsbitar, lever och hjärta tillsammans med kycklingbröst och korvar till färs i en köttkvarn. Mal även med ost, rosmarin och 30 g tryffel. Blanda sedan ner äggen i färsen till en smet.
  3. Fläk upp kaninköttet till en avlång ”platta”. Salta och peppra, och bred ut smeten över köttet.
  4. Rulla ihop och bind samman kaninen med steksnöre, så att den blir som en tjock korv. Bryn i
  5. stekpanna med olivolja och lite smör, så den får en fin yta.
  6. Lägg rullen i en avlång ugnsform, smord med olivolja. Tillaga i ugnen i 180–200 grader i ca 35
  7. minuter. Låt vila under folie 5 minuter.