Tre sorters kål

Tre sorters kål
Foto: TV4

Kål i olika former är en klassiker på julbordet, men passar som tillbehör till kött hela året. Använder du grönsaksbuljong i stället för skinkspad blir kålen helt vegetarisk.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • Rödkål:
  • ca 1 kg rödkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 6 kryddnejlikor
  • 2 msk socker
  • 2 msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 4-5 syrliga äpplen
  • 2 msk svart vinbärsgelé

Långkål:

  • 1 stånd grönkål
  • 5 dl skinkspad eller buljong
  • 1 msk smör
  • ca 1,5 dl grädde
  • vitpeppar

Brunkål:

  • ca 1 kg vitkål, finstrimlad
  • 50 g smör
  • 3-4 msk sirap
  • 5 dl skinkspad eller buljong
  • salt

Gör så här

  1. Rödkål: Strimla kålen och skär löken i klyftor. Fräs lök och kål med matfett i en gryta. Tillsätt kryddnejlikor, socker, vinäger och salt och sjud under lock en halvtimme. Skala och klyfta äpplena. Tillsätt dem och gelén och koka tills kålen är mjuk.
  2. Långkål: Skölj kålen, riv av bladen och koka dem 5 minuter i skinkspadet. Ta upp dem och hacka dem. Fräs hacket med smör i en gryta, späd med grädden och krydda med peppar. Koka 5 minuter.
  3. Brunkål: Värm ugnen till 225°. Bryn kålen lite i sänder med matfett i en panna och ringla över sirap. Lägg över i en långpanna. Slå på skinkspad och ställ in pannan i ugnen cirka 1 timme. Rör några gånger och salta.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept