Tre sorters glutenfria kolakakor

Tre sorters glutenfria kolakakor
Foto: TV4
Kishti Tomita Toure
Kishti Tomita Toure

Tre sorters glutenfria kolakakor

Av: Kishti Tomita Toure

Från: Hela Sverige bakar

9 ingredienser

2 h

Glutenfria kolakakor i tre varianter; med mörk choklad, med ingefärskola och spritsade.

Jag har alltid älskat det mesta som har lite kolasmak, 70 % choklad samt stark ingefära. Jag brukar ha ingefära i det mesta, allt från mat till pajer. Kombinera dessa i ett glutenfritt recept så finns det smaker för både stora och små på kaffekalaset. /Kishti

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner kakor
  • 100 g smör
  • 1 dl muscovadosocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 3 dl fin mix glutenfri mjölblandning
  • mörk choklad 70 %
  • ingefärskola

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl med bikarbonat och vanilj.
  3. Rör smör, muscovadosocker och sirap tills det känns pösigt och har ljusnat.
  4. Rör ner och blanda med mjölblandningen.
  5. Dela degen i tre lika delar.
  6. Gör små runda kulor, ca 15-17 gram, av två tredjedelar av degen.
  7. Tryck i en bit mörk choklad i hälften av kulorna. Dela ingefärskolan och tryck i bitar i resten av kulorna. Eftergarnera efter eget tycke.
  8. Spritsa den tredje delen på plåt.
  9. Kakorna gräddas ca 8-10 minuter.
  10. Garnera kakorna efter inspiration.