Tre sätt att smaksätta kola

45 m + 6 h
25 kolor
45 m + 6 h
25 kolor

Du behöver

Grundrecept på kola

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl glykos
  • 0,5 dl vatten

Hasselnötter

  • 3,5 dl hasselnötter, rostade

Havssalt

  • 1 tsk havssalt

Baileys och kakaonibs

  • 1 dl baileys
  • 0,5 dl kakaonibs

Gör så här

  1. Grundrecept på kola
    Bryn smöret i en kastrull.
  2. Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.
  4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar.
  5. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
  6. Hasselnötskola
    Blanda i 3 dl rostade hasselnötter i kolasmeten. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Strössla över 0,5 dl rostade hasselnötter. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i fina bitar.
  7. Baileyskola
    Koka upp Baileys och rör ner i den färdigkokta kolasmeten. Häll ut på bakplåtspapper, toppa med kakaonibs och låt stelna i rumstemperatur. Skär kolan i fina bitar.
  8. Havssalt
    Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Strössla över havssalt. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i fina bitar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept