Tre kalla sommarsåser

Tre kalla sommarsåser
Foto: TV4

Visst är såsen viktig. Det är ju den som sätter den där extra lilla stunsen på maten. När man grillar är det kul att kunna ställa fram ett par olika såser som gästerna själva får pröva. Du kan också servera kalla såser att doppa en bit bröd i före maten.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Örtagårdssås:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk bostongurka
  • 1 msk finhackad kapris
  • 2 msk finskuren gräslök

Fetaostsås:

  • 100 g fetaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk finhackad rödlök
  • salt och malen vitpeppar

Aiolisås:

  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 äggulor
  • 2,25 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk pressad citron

Gör så här

  1. Örtagårdssås: Rör samman majonnäs och gräddfil. Rör ner bostongurka, kapris och gräslök. Tips: Ersätt gräslöken med andra färska örter eller kryddor efter smak och säsong.
  2. Fetaostsås: Skala och hacka den röda löken fint. Lägg undan lite till dekoration. Mosa fetaosten med en gaffel. Rör ner crème fraiche, lök, salt och peppar. Dekorera med den sparade löken.
  3. Aiolisås: Skala vitlöksklyftorna. Mosa dem i mortel. Lägg över i en skål och rör ner äggulorna. Rör ner oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa ordentligt tills såsen tjocknar. Krydda med salt och pressad citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept