Trattkantarellsoppa med västerbottenstoast

40 m
4
Trattkantarellsoppa med västerbottenstoast
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

Trattkantarellsoppa

  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk smör
  • 0,5 dl morot, fint tärnad
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 dl gul lök finhackad
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1 l trattkantareller
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 ask kryddkrasse, till servering

Västerbottenstoast

  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 1 tsk paprikapulver
  • 4 msk vitlökssmör
  • 0,5 baguette

Gör så här

  1. Trattkantarellsoppa
    Skär svampen i mindre bitar och fräs den med 1 msk smör.
  2. Koka in svampspadet i svampen så att smaken blir koncentrerad. Slå på buljongen och sherryn och låt koka medan du gör i ordning grönsakerna.
  3. Finhacka lök, morot och fräs tillsammans med timjan i 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg.
  4. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med ett ögonblick pudra över mjölet under omrörning. Späd med svamp- och vinbuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt crème fraiche och låt soppan koka sakta 10-15 minuter. Smaka av med ev salt och cayennepeppar.
  5. Västerbottenstoast
    Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Skär baguetten i 1 cm skivor och bred dem tunt med vitlökssmör.
  7. Lägg brödet på en plåt och fördela osten över. Dofta på lite paprikapulver och gratinera toasten lite över mitten i ugnen 4-6 minuter. Passa noga!
  8. Servera soppan i varma tallrikar. Klipp i lite kryddkrasse i varje tallrik vid servering.
  9. Bjud den nygräddade knapriga toasten till på separat assiett.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept