Trattkantarellsoppa med västerbottenstoast

Trattkantarellsoppa med västerbottenstoast
Foto: TV4

Trattkantarellsoppa med västerbottenstoast

Av: Ann-Charlott - Lycksele

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

40 m

Smakrik soppa på trattkantareller och toast med Västerbottensost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Trattkantarellsoppa

  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk smör
  • 0,5 dl morot, fint tärnad
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 dl gul lök, finhackad
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1 l trattkantareller
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 ask krasse, till servering

Västerbottenstoast

  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 1 tsk paprikapulver
  • 4 msk vitlökssmör
  • 0,5 baguette

Gör så här

Trattkantarellsoppa

  1. Skär svampen i mindre bitar och fräs den med 1 msk smör.
  2. Koka in svampspadet i svampen så att smaken blir koncentrerad. Slå på buljongen och sherryn och låt koka medan du gör i ordning grönsakerna.
  3. Finhacka lök, morot och fräs tillsammans med timjan i 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg.
  4. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med ett ögonblick pudra över mjölet under omrörning. Späd med svamp- och vinbuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt crème fraiche och låt soppan koka sakta 10-15 minuter. Smaka av med ev salt och cayennepeppar.

Västerbottenstoast

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skär baguetten i 1 cm skivor och bred dem tunt med vitlökssmör.
  3. Lägg brödet på en plåt och fördela osten över. Dofta på lite paprikapulver och gratinera toasten lite över mitten i ugnen 4-6 minuter. Passa noga!
  4. Servera soppan i varma tallrikar. Klipp i lite kryddkrasse i varje tallrik vid servering.
  5. Bjud den nygräddade knapriga toasten till på separat assiett.