Trattkantarellsoppa med sherry

35 m
4
Trattkantarellsoppa med sherry
Foto: TV4

Krämig svampsoppa med trattkantareller, morot och sherry. Tips: torkade kantareller bör blötläggas i några timmar och så spar man spadet till soppan.

Dryckestips
Villovägens öl "Falu ale"

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 april 2015
Visa mer
35 m
4

Du behöver

  • 1 dl torkade trattkantareller alt 1 l färska trattisar
  • 5 msk smör
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 morötter, tärnade
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 msk soja
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 tsk hoisinsås

Servering

  • 4 skivor frökex
  • 4 skivor grevéost

Gör så här

  1. Lägg svampen i en kastrull tillsammans med 1 msk smör stek i hop det i några minuter.
  2. Tillsätt grönsaksbuljongen och sherryn och låt det småkoka en ytterligare en stund.
  3. Ta av kastrullen från spisen och ta fram en ny kastrull - fräs ihop lök, morötter och timjan med 1 msk smör i ca 2 minuter.
  4. Tillsätt ytterligare 3 msk smör tillsammans med mjölet.
  5. Efter ca 2 minuter tillsätter du innehållet från andra kastrullen i omgångar under vispning.
  6. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med soja, cayennepeppar, hoisinsås och salt och låt sen koka i hop i ca 15 min.
  7. Om man vill ha soppan slät så använd en stavmixer till önskad konsistens.
  8. Hyvla en skiva grevéost över varje kex och micra i 25 sekunder.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept