Träkolsgrillat revbenspjäll med schalottenlök i rödvinssky

Träkolsgrillat revbenspjäll med schalottenlök i rödvinssky
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Träkolsgrillat revbenspjäll med schalottenlök i rödvinssky

21 ingredienser

Det tar lite tid att grilla revbenspjäll på träkolsgrill, men resultatet blir väldigt saftigt och gott. Extra smak får spjällen om de penslas med en god grillsås och serveras med läckra tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tjocka revbenspjäll
  • salt
  • vitpeppar

Barbecuesås:

  • 1 gul lök
  • 1 msk neutral olja
  • 3 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk strösocker
  • 1 klyfta vitlök

Schalottenlök i rödvinssky

  • 20 schalottenlökar
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, att steka i
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk majsstärkelse (tillsammans med lite vatten)

Gör så här

  1. Sås: Skala löken och hacka den fint. Fräs den i olja. Lägg över i en kastrull och blanda i tomater och tomatpuré. Krydda med peppar, salt, sambal, nejlika och socker och sjud sakta i 20 minuter. Skala vitlöken och riv eller pressa ner den i såsen.
  2. Gnid in spjället med salt och peppar. Pensla med såsen runt om. Grilla spjällen runt om långt från glöden. Det tar sammanlagt mellan 30 och 35 minuter. Skär upp spjället så att varje bit har ben i sig. Servera resten av såsen bredvid.
  3. Schalottenlökar: Skala schalottenlökarna, bryn dem i smör och krydda med salt och peppar. Koka upp buljong, vin och tomatpuré. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Lägg i schalottenlökarna och låt skyn få ett uppkok. Servera till spjällen.